
Question Answer 

How do you apply to be a PACE Provider? The HPMS PACE Memo titled, New Quarterly 
Submission Process of Applications for New PACE 
Organizations, Service Expansions of Existing PACE 
Organizations and New PACE Sites under Existing 
PACE Organizations, was posted on the HPMS 
website on January 29, 2014.  If you go to the 
HPMS homepage and click on memos it can be 
searched by title or date. 

What is the initial criterion for someone to 
qualify for PACE that is currently in a nursing 
home? 

To participate in PACE, you must meet the 
following: (1) be 55 years old or older; (2) need a 
nursing home level of care; and (3) reside in the 
service area. This link for the Medicare.gov 
website will provide you will all information 
pertaining to PACE 
http://www.medicare.gov/your-medicare-
costs/help-paying-costs/pace/pace.html 

What should a PACE organization do if they have 
received an out of area designation reply code 
and the PACE organization believes the 
participant is within the approved Service Area? 

The PACE regulation at 42CFR §460.150 and the 
PACE Manual Chapter 4 Section 10.2, discuss that 
in order to be eligible for enrollment in the PACE 
program the participant must reside in the 
qualifying service area.  If the PACE organization 
believes their Service Area is in question they can 
verify it in HPMS.  Please note that CMS issues an 
annual notice in late spring requiring all PACE 
Organizations to verify their entire Service Area 
for accuracy and completeness in HPMS.  If you 
still have specific questions you can submit your 
inquiries through the DMAO portal.  

Questions regarding Risk Adjustment? Please submit your question to the CMS Risk 
Adjustment mailbox at: 
RiskAdjustment@cms.hhs.gov  

How can the public access information on a 
PACE organization related to deficiencies and 
sanctions? 

Information on actions taken against a PACE 
organizations can be found on the following 
website by clicking this link.  
http://www.cms.gov/Medicare/Compliance-and-
Audits/Part-C-and-Part-D-Compliance-and-
Audits/Part-C-and-Part-D-Enforcement-Actions-
.html 
 

What is the timeframe to have a PACE waiver 
completed with a determination? 

The HPMS PACE Waiver Guidance memo titled, 
Updated Instructions for Submitting a Waiver 
Request in the PACE Program, was posted on the 
HPMS website on February 23, 2012.  If you go to 
the HPMS homepage and click on memos it can be 
searched by title or date. 
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If the compared service area zip codes and the 
HPMS Plan Service Area Report don't match and 
is missing zip codes what should we do? 

The PACE regulation at 42 CFR §460.22 and the 
PACE Manual Chapter 17 Section 20.5, state that a 
Service Area Expansion (SAE) application to 
expand the geographic area without building 
another center would need to be completed.  The 
PACE organization would need to follow the HPMS 
PACE Memo titled, New Quarterly Submission 
Process of Applications for New PACE 
Organizations, Service Expansions of Existing PACE 
Organizations and New PACE Sites under Existing 
PACE Organizations, posted on the HPMS website 
on January 29, 2014 for instructions and specified 
timeframes available for SAE submissions. 

Do PACE Organizations submit a Part D Bid? PACE organizations must submit a Part D bid to 
create plans in HPMS. PACE organizations only 
complete Section A of the PBP software, and must 
complete and submit a Part D BPT (no MA BPT is 
submitted). 

What is the deadline for a New PACE 
organization to submit a Part D Bid? 

A PACE applicant must submit the Part D bid at 
the same time the applicant submits the State 
Readiness Review.  CMS will review the Part D bid 
during the second 90 day review period. 

What is the deadline for a Renewing PACE 
organization to submit a Part D Bid? 

Renewing PACE organizations must submit Part D 
bids by the bid submission deadline (first Monday 
in June). 

Must an initial PACE applicant submit Part D bids 
by the bid submission deadline (first Monday in 
June)? 

As stated above, a PACE organization must submit 
its initial Part D bid in HPMS at the same time the 
applicant submits the State Readiness Review.  If 
the submission of the initial Part D bid occurs prior 
to the first Monday in June, the PACE organization 
also must submit in HPMS a Part D bid for the 
following contract year by the first Monday in 
June bid submission deadline. 

What is the process for a PACE organization to 
follow when reporting a Date of Death for one of 
their beneficiaries? 

CMS does not disenroll a beneficiary due to date 
of death. The family members of the deceased 
must report the death to SSA. Once SSA has 
updated their system, a notification to CMS will be 
received. At that time, the beneficiary will be 
disenrolled and their payment will be adjusted 
based on the date of death. If they have 
confirmed with SSA that they have a DOD on their 
system and MARX does not show a DOD, please 
call the MAPD Help desk at 1-800-927-8069 and 
report this issue. 
 

Does CMS issue an acknowledgement letter 
upon receipt of the ACS checklist? 

CMS is not issuing an acknowledgement letter for 
the ACS notification.  The HPMS memo titled, 



Alternative care Settings in the PACE Organization, 
was posted on the HPMS website on December 5, 
2014.  If you go to the HPMS homepage and click 
on memos it can be searched by title or date.   
 

How can I find out if PACE is available in a 
certain state and or zip code? 

This link will take you to the Medicare.gov website 
to view the PACE information.  This website allows 
you to see if your State has a PACE program 
available for you.   
http://www.medicare.gov/your-medicare-
costs/help-paying-costs/pace/pace.html 

May a PACE participant choose to pay for 
services not authorized by the PACE 
organization? 

PACE participants must receive Medicare and 
Medicaid benefits solely through the PACE 
organization.  Under the PACE program 
regulations at 42 C.F.R. §§460.90 and 460.92, 
PACE organizations are required to provide 
enrollees with all medically necessary services, 
including drugs, without any limitation or 
condition as to the amount, duration, or scope.  If 
a Medicare beneficiary or Medicaid recipient 
chooses to enroll in a PACE program, Medicare 
and Medicaid benefit limitations and conditions 
relating to amount, duration, scope of services, 
deductibles, copayments, coinsurance, or other 
cost-sharing do not apply. The amount, duration 
and scope of services provided to PACE 
participants are participant-specific and are 
specified by the interdisciplinary team (IDT) in the 
participant’s plan of care. In addition to all 
Medicare- and Medicaid-covered items and 
services, the PACE benefit package must include 
any other item or service determined necessary 
by the IDT to improve and maintain the 
participant’s overall health status. 
 
Services that are excluded from coverage under 
the PACE program are listed in §460.96 and 
include private room and private duty nursing 
services (unless medically necessary), and non-
medical items for personal convenience in 
inpatient facilities.  However, there is nothing in 
the current regulations to prohibit a PACE 
participant from obtaining and privately paying 
entities other than PACE organizations for 
otherwise excluded or unauthorized services, such 
as any additional cost associated with a private 
room in an inpatient facility, as discussed further 
below.  Moreover, under §460.82(d)(2), PACE 
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marketing materials must state clearly that PACE 
participants may be fully and personally liable for 
the costs of unauthorized or out-of-PACE program 
agreement services. 
 
Although a PACE participant may elect to 
purchase unauthorized items or services from an 
entity that is not a PACE organization, the 
participant may not pay the PACE organization for 
any unauthorized services if he or she is a 
participant for whom the PACE organization 
receives Medicare or Medicaid payments.  This is 
because PACE organizations are prohibited from 
collecting any payments from Medicare or 
Medicaid participants other than those listed 
under §460.180(b)(7) and §460.182(c), 
respectively.  Thus, a Medicare or Medicaid PACE 
participant may only purchase unauthorized items 
or services directly from an entity that is not a 
PACE organization.    
 
We reiterate, however, that PACE organizations 
must provide all items or services determined 
necessary by the IDT, and should be informing 
PACE participants that they will be responsible for 
the costs of any unauthorized items or services.  
We also remind PACE organizations that a PACE 
participant is not responsible for any deductibles, 
copayments, coinsurance or other cost-sharing for 
PACE services.   

May a PACE participant elect to attend the PACE 
center daily even when daily attendance has not 
been authorized by the IDT? 

Under §460.98(e), the frequency of a participant’s 
attendance at the PACE center is determined by 
the IDT based on the needs and preferences of 
each participant.  If a PACE participant prefers to 
attend the center on a daily basis, the IDT should 
consider this in developing the participant’s plan 
of care to meet the participant’s medical, physical, 
emotional and social needs. If not authorized by 
the IDT, the additional days would not be covered 
by PACE.   Nor may a participant for whom the 
PACE organization is receiving Medicare or 
Medicaid payments privately pay the PACE 
organization for any additional days, as those 
direct payments to the PACE organization would 
violate the restrictions in §460.180(b)(7) and 
§460.182(c).   
 



Under §460.98(d), the PACE organization must 
operate at least one PACE center either in, or 
contiguous to, its designated service area with 
sufficient capacity for routine attendance by its 
participants.  The PACE organization must ensure 
accessible and adequate services to meet the 
needs of all its participants. When necessary, the 
organization must increase the number of centers, 
staff, and other PACE services. If a PACE 
organization operates more than one center, each 
PACE center must offer the full range of services 
and have sufficient staff to meet the needs of 
participants. 

How can I find if PACE is available in my State? Use the PACE Finder link below to see if PACE is 
available in your area. Once this is determined 
there is contact information to be able to reach 
out and get additional information from the 
specific PACE organization.  
PACE Finder - https://www.medicare.gov/find-a-
plan/questions/pace-home.aspx  
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